Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2023
Στη φετινή μας γιορτή παρουσιάσαμε το χρονικό του πολέμου του ΄40 μέσα από εξώφυλλα εφημερίδων της εποχής εκείνης. Επίσης, μέσα από θεατρικά δρώμενα και τραγούδια προσπαθήσαμε να βιώσουμε την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης και να τιμήσουμε τους ήρωες μας. Από τα χαρούμενα πρόσωπα των φαντάρων που νικούσαν στα βουνά τους Ιταλούς περάσαμε στις δύσκολες στιγμές του πολέμου. Η κατοχή, η μαύρη αγορά, τα συσσίτια οδήγησαν στην κατανάλωση τροφών αγνώστων μέχρι τότε. Παρόλα αυτά η μάνα γη κατάφερε να σώσει τα παιδιά της. Μαρτυρίες από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων μας έκαναν να νιώσουμε περήφανοι που αντέξαμε.Αφανείς ήρωες βοήθησαν την Ελλάδα να ελευθερωθεί. Αναφορά έγινε και στα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής εκείνης όπως για παράδειγμα τα ραντάρ και η αποκρυπτογράφηση κωδικών που βοήθησαν την ανθρωπότητα να εξελιχθεί. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό μας ύμνο και τους παρακάτω στίχους:
Τ᾿ ὄνειρο τοῦ παιδιοῦ εἶναι ἡ εἰρήνη
Τ᾿ ὄνειρο τῆς μάνας εἶναι ἡ εἰρήνη
Τὰ λόγια τῆς ἀγάπης κάτω ἀπ᾿ τὰ δέντρα εἶναι ἡ εἰρήνη.
Γιορτή 25ης Μαρτίου 2023
" Θαυμάζω τες γυναίκες μας!"
Γιορτή 17ης Νοεμβρίου 2023
Στις 16 Νοεμβρίου κάναμε τις δυο τελευταίες διδακτικές ώρες ένα αφιέρωμα για την 50η επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, την οποία και παρακολούθησε όλο το σχολείο.
Στο αφιέρωμα αυτό συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, οι οποία μας αφηγήθηκαν ‘το χρονικό του Πολυτεχνείου’, δηλαδή μια εξιστόρηση των γεγονότων που συνέβησαν κατά τις ημέρες 14 έως 17 Νοεμβρίου 1973. Παράλληλα προβλήθηκαν βίντεο, σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και σύντομες μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής.
Οι μαθητές απήγγειλαν επίσης ποιήματα που σχετίζονται με τα γεγονότα και όλα τα τμήματα της Α’ Γυμνασίου προετοίμασαν και παρουσίασαν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου.
Μέσα από το αφιέρωμα αυτό αναδείξαμε τη σπουδαιότητα της ελευθερίας του λόγου και την αξία της δημοκρατίας.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Αραπάκη Ανδριάννα, Βόσσος Δημήτρης, Ζαρωτιάδης Γιάννης, Θεοδουλίδης Θανάσης, Κολοβού Κατερίνα, Μαργαρίτη Κωνσταντίνα, Σωτηριάδη Σταυρίνα, Τριανταφύλλου Δημήτρης.
Γιορτή 25ης Μαρτίου 2024
"Στους ρυθμούς της Λευτεριάς"
Η φετινή μας γιορτή ήταν αφιερωμένη στους σκοπούς που ενέπνευσαν τους ήρωες μας να αντισταθούν στον κατακτητή, αλλά και σε εκείνους που τους συντρόφευαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Οι μαθητές μας μέσα από τη βιωματική τους συμμετοχή στους χορούς, στα τραγούδια και στα δρώμενα συνειδητοποίησαν πως τότε η ιστορία ήταν μέσα στη ζωή, καθημερινό βίωμα και μνήμη και έμπνευση και γλέντι.
Σκηνή 1η : «Θούριος»
Το ημερολόγιο στον τοίχο απέναντι έγραφε 7 Νοεμβρίου του 1796. Ναι! Αυτό ήταν! Μέσα σ’ αυτό το τραγούδι έβαλε όλη του την επαναστατική ορμή.
Σκηνή 2η : «Κλέφτες»
… έβγαιναν στο βουνό και ζούσαν ελεύθεροι. Μέσα στην πείνα, στο κρύο, στη δίψα, στην κακουχία, μα ελεύθεροι! Αυτοί ήταν οι κλέφτες. Ανήσυχα πνεύματα, με τα πάθη τους και τις αρετές τους.
Σκηνή 3η : «Κάσος»
Κάσος … Όταν κηρύχθηκε η επανάσταση τα πλοία τους έγιναν πολεμικά και οι κασιώτες καπεταναίοι τά ’βαλαν με τους Τούρκους και τους Αιγύπτιους, προκαλώντας τους μεγάλα προβλήματα.
Σκηνή 4η : «Μακρυγιάννης»
1826. Ο Κιουταχής πολιορκεί στενά το κάστρο της Ακρόπολης της Αθήνας. Μέσα στο κάστρο πολεμά και ο Μακρυγιάννης. Διηγείται στα απομνημονεύματά του …
Σκηνή 5η : «Τυφλός λυράρης»
«Οι στραβοί με τες λύρες». Έτσι γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του. Αυτοί οι τυφλοί πλανόδιοι μουσικοί έφτιαχναν τραγούδια για τα γεγονότα της εποχής
Ολοκληρώνοντας …
Τι μέρα έχουμε σήμερα; Πέμπτη. 21 του μηνός. Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η 25η Μαρτίου …